Dietetyka profilaktyczna i lecznicza
Pod koniec XX wieku
odżywianie zaczęto w końcu postrzegać na Zachodzie jako ważną metodę
leczniczą. Stwierdzono, że na ponad dwie trzecie wszystkich przypadków
śmiertelnych bezpośredni wpływ ma niewłaściwa dieta, a złe nawyki
żywieniowe odgrywają olbrzymią rolę w rozwoju najbardziej
rozpowszechnionych „zabójców” dzisiejszego społeczeństwa, którymi są:
choroba wieńcowa, miażdżyca, cukrzyca i choroby nowotworowe.
Leczenie pożywieniem nie powinno przebiegać chaotycznie i dorywczo.
Pożywienie oddziałuje zgodnie ze swoimi leczniczymi właściwościami,
chociaż są one często mniej specyficzne, a co za tym idzie, wpływ
żywności jest mniej drastyczny niż działanie ziół czy innych środków
leczniczych. Pokarm działa także jako podstawowe lekarstwo. Czasem nie
tak szybko, jak byśmy tego oczekiwali, pojawiają się skutki jego
stosowania, ale za to znacznie lepiej wpływa na wszystkie układy
organizmu. Jeżeli prawidłowo stosuje się dietę w celu profilaktyki i
leczenia, ograniczy się konieczność przyjmowania innych lekarstw, a
nawet spowoduje ich odstawienie.
Tysiące lat temu wielcy lekarze w Chinach odkryli sposób
klasyfikowania pożywienia i chorób według prostych i łatwych do
zaobserwowania wzorców.
Na przykład w stanach przegrzania spożywa się pokarmy ochładzające,
natomiast pożywienie ogrzewające jest najlepsze dla ludzi, którzy czują
się zbyt wychłodzeni. Pokarmy odtruwające są przeznaczone dla tych,
którzy mają w sobie nadmiar toksyn, zaś odbudowujące są dobre dla osób
cierpiących na niedobory itd. System ten jest niezwykle skuteczny w
leczeniu chorób za pomocą diety, w połączeniu z tradycyjną chińską
diagnozą.
Oczywiście nie oznacza to, że leczenie dietą jest już wszystkim co w
ogóle należałoby zastosować. Z pewnością inne terapie, zaczynając od
ziołolecznictwa poprzez akupunkturę po ćwiczenia fizyczne oraz wszelkie
inne metody, działają skuteczniej, kiedy opierają się na solidnym
fundamencie diety leczniczej.
Na Zachodzie mówimy o białkach, węglowodanach, tłuszczach i innych
składnikach pożywienia. To oczywiście ważne aspekty badane także w
Chinach.
Jednakże medycyna chińska skupia się na innych cechach pożywienia: na
wywołaniu efektu ogrzania lub ochłodzenia, zdolności do nawilżania,
wzmacniania energii, uspokajania umysłu, usuwania śluzu itp. Znajomość
tych właściwości jest niezbędna do leczniczego zastosowania pokarmów.
Przyglądając się indywidualnej diagnozie i konkretnym właściwością
pożywienia, można dojść do wniosku, że uniwersalna dieta nie istnieje,
mówiąc inaczej zachowanie równowagi w diecie jest dla każdego człowieka
sprawą całkowicie indywidualną.